Göltaş Çimento Fabrikamız; hammadde temini, klinker ve çimento üretim ve hizmet faaliyetlerinin her aşamasında sürdürülebilir gelişme ilkesini benimseyerek, doğal kaynakların en etkin biçimde kullanılmasına yönelik Çevre Mevzuatı kapsamında çevre faaliyetlerini sürdürmektedir. Sürdürülebilir yaşam alanlarının gelişimi için düşük klinker içerikli ürün üretimi ve alternatif yakıt kullanımı ile döngüsel ekonomiye katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Atık ısıdan elektrik üretimi ve enerji verimliliği yatırımlarımız ile enerji tüketimimizi azaltma odak kapsamlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Kuruluşundan bu yana Çevre konusunda çok duyarlı olan fabrikamızda, Çevre düzenlemesi ve yeşil saha çalışmaları yapılmış olup halen devam etmektedir. 40.000 m2 yeşil saha çalışması ile 144.000 dönüm üzerine 1 milyon ağaç dikilmiştir. Her yıl ortalama 20.000 civarında fidan özel orman sahasına dikilmektedir ve sahanın yıllık düzenli bakım çalışmaları yapılmaktadır.
Çevresel değerlere bağlı kültürümüzle, tüm faaliyetlerimizle ilgili çevre boyutlarını sürekli izleyerek, yürürlükteki yasal ve diğer şartlara uymayı sağlamayı, kirliliği kaynağında önlemeyi, doğal kaynakları verimli kullanmayı, faaliyetlerimizin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak ekosistemlerin korunmasını ve çevrenin bozulmasını önlemeyi ve buna uygun bir çevre yönetim sistemi uygulamayi ve yönetmeyi taahhüt ediyoruz.
Fabrikamızdaki Döner fırın ana bacalarında sürekli emisyon ölçüm cihazları bulunmakta ve 3 ana proses bacası verileri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na online olarak bağlı olan SIM (Sürekli İzleme Merkezi) sistemi ile devamlı olarak izlenmekte ve yasal mercii tarafından kontrol edilmektedir. Yasal uyum, çevre yönetim çalışmalarının temellerinden biridir. Çevre Yönetim Süreçleri, ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde kamu kurumlarınca da denetlenmektedir. Bu bacalarda Avrupa Standartları olan 50 mg/Nm3 üst limit değerinin çok altındaki emisyon değerleri ile çalışılmaktadır.
Kalorifik değere sahip atık malzemelerin başında gelen alternatif yakıtların kullanımı, diğer endüstrilerin atık yönetimi sürecine de destek olmakta ve aynı zamanda atıklardan doğan çevresel etkilerin minimize edilmesini sağlamaktadır. Alternatif yakıt kullanımı kapsamında, 07.10.2022 tarihli Hava Emisyonu, Atıksu Deşarjı ile Atık Yakma ve Beraber Yakma konusunu içeren Çevre İzin ve Lisansı alınmıştır. Alternatif yakıt oranının artırılması ile petrokok, kömür, fuel oil gibi konvansiyonel yakıtların kullanımının azaltılması hedeflenmekte ve sera gazı emisyonlarının azaltılması sağlanmaktadır. Göltaş Çimento A.Ş. olarak, düşük karbon stratejisi kapsamında enerjiyi verimli kullanarak fırın kalorisinin düşürülmesi, alternatif yakıt kullanımının artırılarak özellikle biyokütle kaynaklarına yönlenmesi ve katkılı çimento üretiminin artırılması hedeflerimiz içinde yer almaktadır.
TS EN ISO 14001:2015 Standardı kapsamında 2-4 Mayıs 2018 tarihleri arasında Kalite ve Çevre Kurulu tarafından yapılan Entegre Yönetim Sistemi geçiş denetimi ile Göltaş Göller Bölgesi Çimento San.ve Tic.A.Ş. ISO 14001:2015 belgesini almaya hak kazanmıştır.
Göltaş Çimento A.Ş. Entegre Politikası gereği, Şirket’in taahhüdü, sürekli olarak çevresel performansını iyileştirmek, faaliyetlerine ve topluma sürdürülebilir katkılarda bulunmaktır. Taahhüt ettiği çevre politikası gereği, çevre performansını sürekli iyileştirme ve geliştirmeyi hedef alarak yapılacak çalışmalar için ilgili kaynak ayrımı yapmaktadır.Fabrikamız Çevre Mevzuatı kapsamında üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmiş olup, çevreye saygılı ve tüm yasal mevzuatlara uygun olarak faaliyetlerimiz yerine getirilmektedir.